Özet
Örgütlerde Uygulanan Personel Güçlendirme Yöntemleri: Türk Kamu Yönetiminde Personel Güçlendirme
Uluslararası rekabet, küreselleşme, teknolojik gelişmeler ve müşteri beklentilerindeki değişim gibi birçok gelişmenin doğal bir sonucu olarak endüstri toplumundan bilgi toplumuna geçilmesi ile birlikte; örgütler için insan kaynaklarının önemi gittikçe artmış, insan kavramı giderek öne çıkmıştır. İnsan kaynaklarının başarısı örgütlerin başarısı haline gelmiştir. Bu sebeple yüksek performanslı ve güçlü organizasyonların ancak girişimci, yetenekli, performansı yüksek ve yeni gelişmelere en kısa sürede adapte olabilen güçlü çalışanlarla olabileceği ortaya çıkmıştır.
Artık günümüzde etkin, verimli, rasyonel ve sağlıklı bir insan kaynakları yönetimi hayati önem taşımaktadır. Bu noktada karşımıza sağlıklı bir iş gö-ren seçimi, eğitimi ve planlaması, eksiksiz ve sürekli bir performans yöne-timi, yetkilendirilmiş ve güçlü çalışanlar için etkin bir personel güçlendirme ile yüz yüze ilişkileri içeren bir süreç ve insan merkezli stratejik insan kay-nakları bileşenleri karşımıza çıkmaktadır.
Yönetim açısından personel güçlendirme, örgütte rekabet avantajı sağlamak için kullanılması zorunlu yönetim teknikleri arasına girmiştir. Personelin işi ile ilgili yetki ve sorumluluğu alması, işi ile ilgili kararları kendisinin verebilmesi yani güçlendirilmesi ile örgütsel etkinliğin arttırılması amaçlanmaktadır. Personelin güçlendirilmesi, personelin işine karşı daha olumlu bir tutum sergilemesi ve örgüt amaçlarını kendi amaçları ile uyumlaştırması açısından önem taşımaktadır. Personel güçlendirmenin, iş tatminini ve örgütsel bağlılığı artırarak örgütsel başarı ve etkinliği artıracağı, rekabet avantajı sağlayacağı ve hizmet kalitesini artıracağı düşünülmektedir.
<
Anahtar Kelimeler
İnsan kaynakları yönetimi, personel, personel güçlendirme, örgüt amaçları, örgütlerde uygulanan personel güçlendirme yöntemleri.