Avusturyalı Gazeteci Leo Lederer'in Gözünden Birinci Dünya Savaşı'nda Varna Limanı'nın Askeri Yapısı
(The Military Structure of the Varna Port during the First World War as Reflected by the Austrian Journalist Leo Lederer
)
Yazar
|
:
Ozan Tuna
|
|
Türü |
:
Telif
|
Baskı Yılı |
:
2020
|
Sayı |
:
68
|
Sayfa |
:
875-888
|
Özet
Almanya’nın ünlü Berliner Tageblatt und Handels Zeitung gazetesi, Birinci Dünya Savaşı’nda haberlerine ve yazılarına yoğun bir şekilde devam etmiş olup Bulgaristan’ın Almanya’nın yanında savaşa dâhil olması üzerine kendi muhabiri Leo Lederer’i Varna’ya göndererek Lederer’in Varna ile ilgili gözlemlerine sayfalarında yer vermiştir. Bulgaristan, 6 Eylül 1915 tarihinde tam da Osmanlı Devleti ve Almanya’nın Karadeniz’de Rusya’ya karşı sıkıştıkları bir esnada savaşa dâhil olmuş olup Varna limanı da bu bağlamda Almanya’nın denetimine girmiştir. Varna limanının Almanya’nın denetimine girmesi, Karadeniz’deki Rusya’ya karşı yürütülen mücadelede İstanbul’daki Osmanlı donanması ve tersanesinin üzerindeki yükü de azaltmış olup aynı zamanda da Karadeniz’de Rusya’ya karşı bir cephe daha açılmasını sağlamıştır. İlerleyen süreçte Berlin’den ve İstanbul’dan gelen Alman subayların yaptığı çalışmalar neticesinde Varna limanı daha müstahkem bir mevki haline getirilerek Rus donanmasının Kuzey-Batı Karadeniz’e tam olarak hâkim olmasını engellenmiştir. Bu çalışmanın amacı gazeteci Leo Lederer’in bakış açısıyla Birinci Dünya Savaşı’nda (1915-1916) stratejik açıdan oldukça önemli bir mevcudiyete sahip olan Varna limanının sahip olduğu donanımı göstererek savaştaki etkisi üzerine kapsamlı bir değerlendirme yapmak olmuştur.
Anahtar Kelimeler
Birinci Dünya Savaşı, Bulgaristan, Varna, Rudolf Firle, Konstantin Kirkow
Abstract
The famous German newspaper Berliner Tageblatt und Handels Zeitung continued to serve intensively during The First World War and sent its reporter Leo Lederer to Varna after Bulgaria entered the war on the side of Germany. This enabled the observations about Varna available to the readers of the newspaper. Bulgaria entered the war on 6th of September 1915, when the Ottoman Empire and Germany had just begun experiencing problems against Russia in the Blacksea. Accordingly, the Varna Port went under the control of Germany. The control of the Varna Port by Germany not only alleviated the burden of the Ottoman Navy and shipyard but also opened another front against Russia in the Blacksea. Thanks to the works of the German officers sent from Berlin and Istanbul, Varna Port became a stronghold and prevented Russian domination in Northern and Western Blacksea. The aim of this article is to examine the structure of the Varna Port, which had an important role in The First World War (1915-1916), as reflected by Leo Lederer and to evaluate its significance during the war.
Keywords
First World War, Bulgaria, Varna, Rudolf Firle, Konstantin Kirkow